Rorschach møter Puccini til samspill, naken på hotellrommet

Nå på lørdag, kl 19 og nå på lørdag kl 21.30 (#Hedddagene#Khio#Tt-B)

Ja, så møter altså Rorschach endelig Puccini til samspill, naken på hotellrommet:

Mange kjenner til «Rorschach-testen» men ikke så mange kjenner til de ti sagnomsuste bildene, deres opphav, innbyrdes spenningsforhold, og – ikke minst – deres nye (kunstneriske) muligheter. Highway Hypnosis, dette (tilsynelatende) vesle musikkdramatiske eksperimentet, utvider den sveitsiske Jung-eleven Hermann Rorschachs 1921-test, fra en dialog mellom terapeuten og pasienten, til en dialog mellom to rom på et virtuelt hotell, hvor det er opp til gjesten, opp til oss, å lese hva som egentlig foregår på den andre siden. Den Store Hotell-testen er jo slik, ikke sant? Hotellet forteller sine historier i ufullendte lyd-bilder, og når vi setter dem sammen og gir dem mening, ender de opp som historier om oss; våre fordommer, våre holdninger, våre forestillinger.  For det eneste som er sikkert her, er:

-at pianisten i det ene rommet øver seg gjennom den ufullendte (mange vi derfor si mislykkede) operaen som Giacomo Puccini begynte på i 1921.

-at psykiatrien på det andre rommet, online, bedriver noe som kanskje ikke bare er til det beste for pasienten bak skjermen i badekaret.

Og – by the way – for oss, såkalt, spesielt interesserte (for dette handler også om kunstnerisk forskning, om det jeg har kalt for en «analogisering av det digitale», om Teaterhøgskolens nye master-utdanning, om utvidelsen av musikkdramaturgien, og om forholdet mellom kunstform og organisasjonsform):

  • ledemotiv 1: Scenisk psykoanalyse i biologiens og «fasit-testenes» tidsalder. (eller: de ikke kvantifiserbare forestillingenes sannhet)
  • ledemotiv 2: Puccinis eventyr-opera kaster fra seg librettoen og møter – helt naken – Rorschachs 10 foruroligende bilder (og vice versa).

(det ryktes om at hotellrommet snart er fullbooket, men litt ut på kvelden er det visst plass. her er link: http://dramatikkenshus.no/nyheter/highway-hypnosis-av-tore-vagn-lid-pa-heddadagene/)

 

Tore V. Lid

6. juni 2018
Skrevet av Id

Kategorier: Dramaturgi i kampsonen, Nyheter / News

23. mai 2018
Skrevet av Id

Kategorier: Dramaturgi i kampsonen, Nyheter / News

PORTAL FOR FORMIDLING/REFLEKSJON/DOKUMENTASJON

I prosjektperioden, 2014-2017, har denne siden vært det offisielle nettstedet for forskningsprosjektet «Nye forestillinger – Nye kunnskaper og ferdigheter». Fra og med 2018 fortsetter det, både som arkiv for det aktuelle forskningsprosjektet, men også – og som en naturlig fortsettelse – som en portal for forskningsformidling, dokumentasjon og refleksjon.

 

Prof. Dr. Tore Vagn Lid

10. mai 2018
Skrevet av Id

Kategorier: Dramaturgi i kampsonen

Portal for løpende refleksjon/dokumentasjon

Denne siden, som har fungert som en base/logg/blogg for snart fire år med kunstnerisk forskningsarbeid (se under), fortsetter fra og med 2018 som en base- eller portal for løpende refleksjon/dokumentasjon.

Den er ikke å se som en «blogg», men som en dynamisk plattform for deling av tanker og material knyttet til teater, hva det har vært og hva det kan være.

 

Prof.Dr. Tore Vagn Lid

10. mai 2018
Skrevet av Id

Kategorier: Dramaturgi i kampsonen

Følg vår podcast fra dramaturgidagene!

Etter over tre år med kunstnerisk utviklingsarbeid går nå Nye forestillinger – nye verktøy mot slutten. I den forbindelse arrangerer prosjektet et treukers program mellom 22. november og 8. desember med dramaturgi i sentrum.

(mer…)

21. november 2017
Skrevet av Id

Kategorier: Dramaturgi i kampsonen, Nyheter / News

Highway Hypnosis – Episode #1

Av Tore Vagn Lid. 

Onsdag 22. november kl 20:00
Torsdag 23. november kl 20:00
Scene 1, Kunsthøgskolen i Oslo

(mer…)

5. oktober 2017
Skrevet av Id

Kategorier: Dramaturgi i kampsonen

5. oktober 2017
Skrevet av Id

Kategorier: Dramaturgi i kampsonen

Radiohøyring – Kunsten å høyra saman

Av Tore Vagn Lid

Onsdag 6. desember kl 19:00 
fri entre

(mer…)

5. oktober 2017
Skrevet av Id

Kategorier: Dramaturgi i kampsonen

Skuespiller på spill: Skuespillerrollen i skiftende dramaturgiske kontekster

Onsdag 29.11-17 klokken 16:00-18:30 på Bikuben, Det norske teatret 

Arrangert av Nye forestillinger – nye verktøy i samarbeid med Det norske teatret.

PÅMELDING

Når teateret endrer seg, og forestillinger utfordrer etablerte rammer for historiefortelling, manus, visualitet, musikalitet og gestaltning av karakter, så utfordres også den tradisjonelle skuespiller-rollen. Vi har invitert noen utvalgte skuespillere og dramaturger til å snakke om sine erfaringer som utøvere i skiftende dramaturgiske kontekster. Det som står på spill: Hva krever et samtidig (og framtidig) teater av sine skuespillere? Hvor ligger utfordringene, og hvordan bør disse gjenspeiles i prøve-prosesser og i utdannelser?

AGENDA:

(Med forbehold om endringer)

Tore Vagn Lid – Velkommen

Samtale Erik Ulfsby

Samtale Petter Widt Kristiansen

Samtale Marie Blokhus

Samtale dramaturgiatet Det norske teatret, ledet av Maria Sand

Åpen samtale

 

(Foto av Det norske teatret, fra Fridomens Vegar) 

5. oktober 2017
Skrevet av Id

Kategorier: Dramaturgi i kampsonen

Hva er (nå) dramaturgi? – Dramaturgi som møtepunkt

Lørdag 25.11-17 klokken 10:30-15:00 på Prøvesal 2, KHIO

Arrangert av Nye forestillinger – nye verktøy 

PÅMELDING

Gjennom samtaler mellom utøvere, dramaturger og representanter fra ulike kunsteriske fagfelt søkes det etter dramaturgiske strategier og kompetanser. Hypotesen er at nettopp det dramaturgiske kan utgjøre en felles plattform – et reelt kommunikativt møtepunkt – mellom kunstneriske fag og fordypninger som i det daglige gjerne står (for) langt fra hverandre.

AGENDA

(med forbehold om endringer) 

Tore Vagn Lid – Opptakt

Rektor Jørn Mortensen – Innledning

Samtale dramaturgi: Hedda Høgåsen-Hallesby, Kristian Lykkeslet, Melanie Fieldseth, moderert av Tore Vagn Lid og Jon Refsdal Moe

Samtale Tore Vagn Lid og Theodor Barth

Lunch 

Innlegg Ane Hjort Guttu – Kunstakademiet

Innlegg Lotte Konow Lund – Kunst og håndverk

Innlegg Anne Grete Eriksen – Dans

Åpen samtale ledet av Tore Vagn Lid og Kai Johnsen

 

5. oktober 2017
Skrevet av Id

Kategorier: Dramaturgi i kampsonen